Mesto Stropkov chce vybudovať priemyselný park za 100 miliónov Sk

13.10.2008 Stropkov

Stropkov 13. októbra (TASR) – V priemyselnom parku, ktorý plánuje vybudovať mesto Stropkov v areáli bývalej Strojno-traktorovej stanice (STS), by v horizonte piatich rokov malo nájsť zamestnanie takmer 300 ľudí. Celá ...
Finančné prostriedky chce stropkovská samospráva získať na základe výzvy Ministerstva hospodárstva SR na podporu budovania hnedých priemyselných parkov pre verejný sektor. V tejto súvislosti už poslanci schválili odkúpenie časti výrobných priestorov v uvedenej lokalite a diskutovali o spoluúčasti na financovaní zámeru vo výške päť percent oprávnených nákladov na realizáciu projektu. TASR o tom dnes informoval hovorca MsÚ v Stropkove Imrich Makó.
Výzva na podávanie projektov trvá do 17. októbra 2008 a do tohto termínu musí spoločnosť EC – EDMA, s. r. o. , ktorá bude projekt implementovať na základe mandátnej zmluvy s mestom, predložiť úplnú dokumentáciu pre akceptovanie žiadosti o pridelenie nenávratného finančného príspevku.
\"Napriek tomu, že nám veľa času na podanie projektu nezostáva, sme pripravení realizovať všetky potrebné úkony v stanovenom termíne. Vďaka možnosti získania nenávratných finančných príspevkov z eurofondov sa pre verejný sektor otvára nová príležitosť ako zvýšiť konkurencie schopnosť regiónov. Po roku 2013, kedy sa končí aktuálne programovacie obdobie, bude podobná možnosť zriadiť hnedý priemyselný park s podporou fondov EÚ minimálna, a preto sa snažíme reagovať už dnes, \" uviedol konateľ EC – EDMA Eduard Cichý
Základnou podmienkou prijatia projektu je predloženie dokladu o vlastníctve nehnuteľnosti v predmetnej lokalite, preto sa vedenie mesta dohodlo s miestnym podnikateľom na odkúpení výrobnej haly za symbolickú korunu. Po získaní finančných zdrojov uvažuje samospráva o odkúpení ďalších susedných objektov vrátane haly M1 s energoblokom, čistiarňou odpadových vôd a sociálnym prístavkom zhruba za 53 miliónov Sk (1,76 milióna eur), ktoré bude po komplexnej rekonštrukcii týchto priestorov ponúkať potenciálnym investorom. Spomínané technológie boli v areáli bývalej STS vybudované a skolaudované už v roku 1992 a od vtedy nebola ich kapacita využívaná v plnej miere.
O vybudovanie nových prevádzok v Stropkove sa v minulosti zaujímalo už niekoľko spoločností so zahraničia. Vzhľadom na to, že mesto nedisponovalo vhodnými priestormi, ktoré by boli vybavené vyhovujúcou infraštruktúrou, investori od týchto zámerov upustili.
 

Vyberte región